Lurer på om noen her hr kjøpt byggesett/skal i fra utlandet?
En her vi bor har kjøpt fra Estland, sånn som blir heisa på plass. Alt innvendig må gjøres selv da, men de hadde betalt 500 000 for dette og de hadde da tegnet huset selv. Vi var og snakket med de, og de var kjempe fornøyd med hvor de hadde handlet fra, og visste om flere som var fornøyd, men hvordan gjøres det?
Jeg tenker, blir det toll og mva på det der?
Vi kjenner dem ikke, så ble så vanskelig å begynne å spørre om sånne ting, for det virker som de hadde det travelt. De holdt på å snekre inne. De anbefalte oss å sende mail til dem. Det hadde de gjort, så hadde de reist nedover…
Men noen som kan forklare prosessen med å kjøpe sånt fra utlandet?
Lover og regler og avgifter etc etc
———————————————————————————————————————–
Jeg skjønner ikke helt hvor du vil hen nå, men skal prøve å forklare hva jeg spør om. Min erfaring med Baltikum er DÅRLIG. Dog har jeg sett at det er mange som er fornøyd og jeg har derfor gjort forsøk på å finne en leverandør som kan være seriøs og tilby kvalitet iht pris. Selv om jeg har dårlige eraringer må det jo være lov til å se om det finnes noen andre som er bra.
Og spørsmålet mitt er derfor, hva er det potensielle kjøpere vil ha, rimelig pris eller toppkvalitet fra Finland.
Det at jeg tar med meg erfaringer ifra dette forumet når jeg skal skaffe en ny leverandør må da være positivt. Og DERSOM det skulle vise seg at min syn er feil skal jeg da innrømme det og endre på det, det er ikke noe statustap for meg det.
Men det var ikke mitt syn som var spørsmålet her, det var pris vs kvalitet. Hva mener du om det skeptiker?
IEC hus sitt koster ca 900 000, så 500 000 må jo isåfall være råbillig. Tror du kan finne en del om det med å søke på ferdighus på nettet. Hvilken leverandør var dette?
———————————————————————————————————————–IEC hus sitt koster ca 900 000, så 500 000 må jo isåfall være råbillig. Tror du kan finne en del om det med å søke på ferdighus på nettet. Hvilken leverandør var dette?
——————————————————————————————————————–
Hva er forskjellene i kvalitet, da? Regner med begge produsenter produserer iht norsk regelverk. Går det på valgmulighet, finish, materialkvalitet eller hva?
Har hørt at nordisk furu er mer tettvokst og dermed sterkere/mer holdbar enn furu som vokser lenger sør. Men vil en potensiell kunde merke dette? Med mindre han er skogbruksarbeider?
——————————————————————————————————————–
Noen med erfaring her?
Har fått et tilbud fra en ferdighusprodusent. Prisen er betydellig lavere enn i Norge.
Vi er veldig fristet til å slå til men ønsker å høre om noe har erfaring med dette.
Noen?
——————————————————————————————————————–
Jeg har ikke noen egen erfaring med kjøp av byggesett fra Baltikum, men er prisen for rimelig pleier det å være noe “mugg”. Det er klart at lønnskostnadene er rimelige i Baltikum og at de er desperate i den situasjonen de er kommet i nå. Problemet er om de har kuttet for mange hjørner for å få til den fantastisk lave prisen.
Fra andre produkter har jeg erfart at det ofte er så lite som skal til for å gjøre et produkt godt, og allikevell spares det på detaljer slik at produktet blir ubrukelig.
Hvis du skal gå for noe slikt ville jeg ha testet ut et par hytter FØR jeg solgte dem. Selger du dritt (og er seriøs selv) så får du så mye heft og kostnader ved det etterpå at det ikke er verdt det. Dine kunder vil sikkert ikke ha ubrukelige hytter.
Solgte du ikke nettopp et slikt misslykket prosjekt?
——————————————————————————————————————–
En av forskjellene er lokalitetene, de produserer under andre forhold enn hva vi er vant med og de er villige til å selge med tap i starten. De vil også ha innbetalt 50 % av totalsummen ved bestilling. De har visninghytte i Estland men har ikke satt opp noe i Norge ennå, men det har heller ikke den dyre fabrikken fra Finland som er ISO-godkjent. Tømmeret er i fra Estland
Det er korrekt at jeg har dårllig erfaring gjennom en kunde som haar en hytte som må rives. Det må presiseres at denne kunden kjøpte ikke denne hytta gjennom meg, men fra Besthus AS. Jeg har derimot solgt 10 hytter til ham i ettertid.
I denne prosessen med å finne leverandør av laftehytter har jeg som vanlig kikket etter kvalitet, men sett på noen som kan være det billigste av det billige siden mange på dette forumet er prisbevisst. Jeg har bestemt meg, men tar gjerne imot innspill, kontrakten er ikke signert ennå.
hans, jeg ønsker ikke å selge noe før jeg kan gå god for det, og i mine øyne får man bedre kvalitet når man betaler for det. Den finske produsenten er i mine øyne helt suveren, men jeg ønsket også å sjekke om det finnes noe seriøst i Estland. De er i allefall billige, og det bruker å være en viss sammenheng mellom pris og kvalitet.
——————————————————————————————————————-
Jeg så nylig en episode av Drømmedesign/Grand Designs der en familie (i England?) kjøpte og bygget et finsk laftehus. Det var ganske utrolig å se hvordan de puslet det sammen omtrent som Lego. Det ble trekt frem flere ganger at kvaliteten på treverket var utmerket og mye bedre enn der borte. Jeg hadde ikke vært i tvil om hvem jeg ville valgt (selv om det er godt mulig det er gode greier det fra Estland også).
——————————————————————————————————————–
Vi vurderer veldig sterkt et hus fra Latvia. Prismessig slår de knock-out på norske produsenter! Hus med grunnflate på ca 115 m2, total på 186m2 blir levert for 637 000,-
Vi kjøper trapp og takstoler i norge ettersom det er billigere her.
Legger man til det man får i pakker fra norske produsenter (inkl rør, el blikkenslager, kjøkken og bad +div) så ender vi på ca 1 250′. Tilsvarende har vi fått pris på til rundt 1 900′…..
———————————————————————————————————————
Hans, jeg jobber for det meste med prosjekter og små leiligheter på fjellet, men noen hytter er det faktisk blitt siden nyttår. Men kundemassen har endret seg fra investorer med litt penger og som pruter pris til mer seriøse investorer som ønsker kvalitet for å unngå reklamasjoner i fremtiden. Vi prøver å holde så lave priser som mulig, og samtidig levere kvalitet, men utfordringer er det jo stadig.
På markedet med store prosjekter for Züblin er det meget meget spennende for tiden.
Det vanlig husmarkedet eneboliger, rekkehus osv er som det alltid har vært, men med mer prisbevisste kunder, iallefall her i Oslodistriktet.
———————————————————————————————————————
Jeg har overtatt et prosjekt med tre hytter levert i fra Estland og Litauen, solgt gjennom firma Besthus AS somhar gått konkurs. Prisen på hyttene var i overkant av 11.000,- per kvm/BTA og skulle være “nøkkelferdig”. For det første så ble hyttene igansatt uten at det ble sendt inn byggemelding. Hyttene er ikke prosjektert og det finnes derfor ikke prosjekteringstegninger og statikk. Etter at vi har revet opp yttertaket har vi funnet ut at taket tåler knapt 150 kg per kvm, mens kravet på dette stedet er 650 kg/kvm. Det vil si at vi har en ekstrakostnad på ca kr. 200.000,- bare for å fortsterke taket per hytte. Videre viser det seg at hyttene har dårlig håndverksmessig standard og takstmann fant ut at alle 4 vegger har forskjellig lengde!!
Det største problemet er ikke å få gjort ferdig hyttene, men det er å få noen til å påta seg ansvaret som ansvarlig prosjekterende, utførende og kontrollerende for noe et annet firma har gjort. De er store kostnader med dette og vi har budsjettert med at hyttene nå vil få en pris på over kr. 24.000 per kvm/BTA eks.tomt før de er ferdige. Vi kan selge dem for ca kr. 20.000,- per kvm inkl tomt så her blir det store tap.
Entreprenøren hadde ikke byggeleder på stedet, ingen prosjektering foreligger, byggingen er halvferdig og panel og gulv bord er meget mindreverdig. Ingen godkjennelse for import av elementene foreligger og derfor sitter tiltakshaver igjen med bevisproblemet overfor kommunen.
Min oppdragsgiverhar vært usammsynlig naiv, og den som skal importere må være klar over risikoen. Husk derfor følgende:
-Få prosjekteringstegninger (bør sjekkes her i Norge), med vind/snølast over det distriktet du bygger i.
-Forsikre deg om at elementene er godkjente i Norge
-Ikke betal inn før delleveransen er levert og KONTROLLERT AV TAKSTMANN
-Sørg for at ALLE ansvarsretter er på plass på forhånd
-Følg med, og få spesifisert skriftlig kvalitetsstandarder, BRUK NORSK KONTRAKT 3425.
-IKKE BETAL FORSKUDD UTEN NORSK BANKGARANTI
-Betal bankens takstmann for å være din byggplassrepresentant
-Man er nødt til å bruke elektriker og rørlegger med norske godkjennelser
-Alt skal være skriftlig til enhver tid.
-Det skal forligge et norsk kontroll/kvalitetssikringssystem. Sjekk at det foreligger.
Jeg er skeptisk etter min erfaring men ta forholdsreglene og lær av tabbene min oppdragsgiver har gjort. Normalt sett får man det man betaler for.
Lykke til!
———————————————————————————————————————
Vi bygger elementhus fra Litauen. Har norsk snekker m sentral godkjenning som står ansvarlig. Han har hjulpet oss masse i prosessen. Bedt oss skaffe dokumentasjon fra fabrikken hvordan de bygger og passe på at de følger norsk standard. De har gitt oss dokumenter og tegninger og beskrivelser hele veien når vi har bedt om det. Alt er spesifisert i kontrakten. Huset er kommet langt på vei allerede og våres norske snekker er mer enn godt fornøyd med arbeidet.
Klart man skal være skeptisk! Be alltid om å få ting skriftlig. Kommunikasjon er ikke noe problem hvis man snakker engelsk. Vi kommuniserer med fabrikken på mail og på telefon. De yter kanskje mer service enn hva man får her til lands.
Når det gjelder banken så har de ikke brydd seg om at vi importerer hus. De låner ut penger på samme måte som om vi hadde brukt et norsk firma. De fikk se kontrakt og betalingsplan, den er lik som mange norske byggefirmaer.
Vi har spart mye på å ta sjangsen, vi har ikke hatt noen grunn til å angre enda.
———————————————————————————————————————
Vil bare si at vi er kjempe fornøyde med Li Skandas. Har ikke vært noe tull angående penger, de holder seg til kontrakten og har ikke brutt noen avtaler.
Huset vårt begynner å nærme seg ferdig. Vinduer har kommet på plass, dørene ligger klarer. Alt ser kjempefint ut og vi veldig fornøyde.
Men.. nå er euroen blitt veldig sterk (), det blir derfor mindre å spare på å bruke de. Vi har heldigvis betalte det meste så vi har bare en liten sum igjen når huset er ferdig.
Vet ikke reglene for import til Sverige, i Norge er det ikke toll på hus, bare moms.
Om konstruksjon bygger de grovere og mer robust enn norsk standard
———————————————————————————————————————
Har holdt på å sette opp hus fra Latvia. Kjøpte huset gjennom norsk firma så vi skulle slippe papirmølla:)
Men når huset kom til Norge å de skulle starte med oppbyggingen av elementene kom det en del regn, å latvierne brydde seg ikke om å dekke til elementene, dette resulterte i at all gips og plater på alle vegger måtte rives ned og isolasjonen måtte byttes ut.
Dette mente de i Latvia var helt uhørt, de mente at isolasjonen ville tørke igjen med tiden, men vi sto på vårt å forlangte at de skulle ta ned gips/plater og se hvordan det så ut bak. Etter ca 2 uker med krangling, tok eg selv hammeren og slo hull i veggene inn til isolasjonen, det som viste seg da var at stenderene var begynt å mygle, å mye av isolasjone var fortsatt våt, så da startet de med rivingen, dette ble da en forsikringssak.
Bortsett fra denne fadesen kan eg mer enn gjerne annbefale latvisk produsert hus.
Har hatt besøk av flere snikkere, å de sier at dette huset er overdimmensjonert til de grader.
Alle stendere i vegger er 6″, bordkledning er 21×145 mm ferdig grunnet og malt 2 strøk, etgskille 45×195 mm, med 22 mm x-finer til gulv og 12 mm x-finer + 12,5 mm gips i tak, takstolene er av 21x45mm, ytterveggene er bygd opp som følger, bordkledning 21x145mm, vindsperre 9,5mm gips,nstendere 45x145mm, isolasjon 150mm, fuktsperre 0,2mm, 45x45mm lekt, isolason 50mm, 12mm x-finer, tilslutt 12,5mm gips.
Denne 45×45 lekten og 50mm isolasjonen, den er der slik at vi skulle kunne åpne deler av veggene til eletrisk og rør uten at vi var nødd til å bryte fuktsperren.
Ellers kan eg nevne at det er 30 cm mellom takbjelkene i etgskillerne, alle tak skal monteres på aluminiumsskinner, med 50mm isolasjon mellom x-finer og gips.
Alle vindu fikk vi velge om vi ville ha standard tre-vindu eller om vi ville ha PVC, samme pris.
Prismessig var dette ca halve prisen forhold til norske, å da snakker vi om ferdig til maling/sparkling.
Huset har en grunnflate på ca 150 m2.
Eg mener fortsatt at selv om vi fikk litt problemer så er det et veldig bra hus, å eg hadde gjerne annbefalt dette
———————————————————————————————————————
Men jeg har valgt den dyreste leverandøren i fra Finland. Det var kun en eneste ting som var bedre på fabrikken i Estland, det var prisen. En helt ny fabrikk kan gå konkurs rimelighurtig om ikke volumet går opp hurtig, noe jeg ikke tro skjer i disse dager. Fabrikken og konseptet var nytt, selv om visninghytten var fin. Kapital var fra østeuropa og på grunn av språkproblemer ha man lite kontroll på bakmennene. Å betale inn så mye som 50 % til fabrikken er et sjansespill å ta, iallefall uten en norsk bankgaranti. At en fabrikk er så “desperat” at de vil selge med tap er ingen god start.
Den finske er en av de største i Finland, har over 20 års samrbeid med en av mine samarbeidspartnere, mange gode referanser rundt om i verden, kapital til å drive seriøst og full fleksibilitet på planløsning og fasade.
Så valget ble kvalitet foran pris.
Men jeg vil fortsatt ha innspill for å kunne posisjonere meg i markedet.
———————————————————————————————————————
Selv velger jeg alltid kvalitet fremfor pris, men alt innenfor rimelighetens grenser.
Har. f.eks ingen problemer med å kjøpe en vinkelsliper til 139,- på Jula for å kappe et stålrør sånn i farta, men da VET jeg hvilken dritt jeg har kjøpt. Kalkulert risiko kaller jeg det!
Når det gjelder ny hytte, som vi også skal bygge ila de nærmeste 2-3 årene, vil vi velge kvalitet fremfor billig pris. Dvs. vi bygger heller litt mindre med topp kvalitet enn stort og med dårlig kvalitet. Altså reduserer vi f.eks størrelsen på hytten for å ha råd til kvalitete.
MEN incognito, jeg tror du vil få problemer med å overbevise kundene om at det du selger er kvalitetsmessig på topp. Jeg kjenner meg selv best og jeg ville vært skeptisk så lenge det ikke er et norsk firma som jobber med norsk tømmer. For meg er Finnland, Latvia og Litauen tre sider av samme sak. Jeg tar helt sikkert feil, men dette vil nok bli en utfordring for deg.